top of page

FE telecom 35 jaar

Heel vaak krijgen wij de vraag waar FE voor staat, tsja bedoel je de afkorting of wat voor bedrijf wij zijn? Nou het bedrijf kennen de meeste mensen inmiddels wel, maar wat FE betekent dat is voor velen een vraag. Nou beste lezer, FE staat voor ‘First Explosion’.

Huh, wat, hoezo? Nog meer vragen dus. Omdat we dit jaar 35 jaar bestaan wordt het hoog tijd om eens in de geschiedenisboeken te duiken.

Op jonge leeftijd kreeg Johan de Haan een bijbaantje bij de firma Bouma in Leeuwarden, hij combineerde dit met school. De firma Bouma handelde in televisies en witgoed. Johan was best wel technisch en met het bijbaantje spaarde hij zijn eerste audio-set bij elkaar. En niet zomaar eentje, nee er werd fors geïnvesteerd in een versterker, cassettedeck en platenspeler.


Wat Johan toen nog niet wist, het was het begin van zijn carrière als zelfstandig ondernemer. Want toen er plotseling een keer geluid nodig was op het kaatsveld in Engelum wist Johan wel een oplossing. Zijn audio-set verhuisde van de slaapkamer naar het kaatsveld en ’s-avonds ging het hele spul naar het dorpshuis. Het was een geslaagde avond en zo ontstond een mooie hobby, de drive-in show was geboren. Samen met Pieter Monsma werd op enkele feesten gedraaid, later werd Maikel Versnel aan dit illustere duo toegevoegd.


Het trio verzorgde de muzikale omlijsting en het geluid op steeds meer feesten, de mannen werden steeds bekender in Noordwest Fryslân, dus werd er nagedacht over een pakkende naam. En dit werd dus Drive-in show First Explosion. Door de vele aanvragen werd de uit de hand gelopen hobby bijna een dagtaak, een dagtaak waarvan Johan vond dat er toekomst in zat.


Samen met zijn compagnon Klaas Wagenaar richtte Johan op 1 maart 1986 het bedrijf FE Producties op. De van zijn spaarcenten gekochte audio-set was allang niet meer voldoende, gaandeweg werden er steeds meer professionele audiomiddelen aangeschaft. Maar al dat spul moest natuurlijk ook vervoerd worden. Na het behalen van het rijbewijs werd een aanhanger gekocht welke achter de Alfasud werd gehangen. Maar door de vele investeringen werd de apparatuur groter en nog professioneler en werd een heuse bestelwagen aangeschaft. Het bedrijf FE producties werd gehuisvest op de Jonkersleane in Beetgum. Nadat Klaas Wagenaar besloot een loonbedrijf te beginnen ging Johan als eenmanszaak verder.


In de jaren er na werd alles vanuit Engelum gedaan, maar de schuur van het ouderlijkhuis werd snel te klein. Er werd een nieuwe plek gevonden in Beetgumermolen, een boerenschuur naast garage Spanjer gaf meer ruimte waardoor er nog meer groei volgde. Ruim 14 jaar werd het PA-geluid van vele bands en festivals verzorgd waaronder die van feestband Lays. In die tijd werd ook de eerste lichte vrachtwagen aangeschaft. Vanaf 1986 werd ook het geluid voor de Koninklijk Nederlandse Kaats Bond (KNKB) verzorgd bij de jaarlijkse Jong Nederland- en Bondspartij.


In die tijd (1986) werden de benodigde portofoons door de plaatselijke brandweer beschikbaar gesteld, maar toen dat niet meer mogelijk was kocht Johan twee portofoons.

De twee portofoons werden door de KNKB gebruikt voor de communicatie tussen het Sjûkelân en De Trije. FE telecom was geboren. Door de jaren heen zijn er veel portofoons aangeschaft voor de verhuur, inmiddels beschikt FE nu over een kleine 3000 stuks.


Ook met de lokale omroep Eenhoorn is een behoorlijk stuk geschiedenis geschreven. Door de passie voor geluid en licht was Johan ook betrokken bij de start van Radio Eenhoorn. Samen met Geert van Tuinen werden toen de wereldberoemde kaatswedstrijden, de PC’s, groots opgezet. Jarenlang werden de wedstrijden (technisch) ondersteund door FE telecom. Je kon het zo gek niet bedenken of FE had er wel een oplossing voor.


De honger naar groter groeien nam toe, in de jaren 90 begon FE met de zogenoemde evenemententruck, een voertuig dat van vele mogelijkheden was voorzien op het gebied van geluid en communicatie. Deze combinatie werd later aangevuld met camera’s. Dit bleek een uniek concept, zo ontstonden de zogenoemde commandowagens. Velen hebben Johan voor gek verklaard, weinigen geloofden dat hier ooit een boterham in te verdienen was. Maar Johan bleef er in geloven, met veel passie en inzet werd het unieke concept verder uitgebreid.

Een tweedehands commandovoertuig (VC) van brandweer Leeuwarden werd overgenomen en grondig verbouwd. Vanaf toen was FE telecom veelvuldig aanwezig bij grote landelijke evenementen. Al snel bleek dat de oude VC soms te klein was, er werd rond gekeken naar een opvolger.


In 2007 werd de eerste grote truck aangekocht, het was een ‘bakwagen’ welke dienst had gedaan als bloemenwagen. Vol overgave werd deze vrachtwagen omgebouwd tot een echte Verbindingscommando wagen. FE telecom kreeg steeds meer landelijke bekendheid, steeds meer werd Johan gevraagd om ondersteuning te leveren tijdens evenementen. Het bedrijf stond volop in bloei. In 2009 werd door Yntema Carrosseriebouw Heerenveen een nieuw voertuig afgeleverd. Dit was het eerste echte ‘nieuwe’ voertuig in de geschiedenis van FE, het was dan wel een aanhanger, maar wel één welke speciaal gebouwd was voor de toepassing van FE Telecom. Toen in 2010 een compleet nieuwe Volvo werd afgeleverd bleek huisvesting een probleem te worden.

De oude boerenschuur in Beetgumermolen was in 2007 al vervangen voor een grote nieuwe loods, maar met een lengte van 17 meter en een schuin dak toch iets te klein voor de steeds groter wordende voertuigen. In 2011 werd het wagenpark nog eens fors uitgebreid met maar liefst 3 nieuwe voertuigen, waardoor de huisvestiging een nog groter probleem werd.


De oplossing werd gezocht op het nieuwe bedrijventerrein Stiens. In 2012 werd de eerste paal geslagen voor nieuwbouw. In 2013 verhuisde FE telecom naar haar huidige riante onderkomen aan de Seegers 7 te Stiens.


In 2014 werden de eerste plannen gemaakt voor een nog mooier en beter concept, een zogenaamde Mobiele Commando Unit (MCU). De MCU moest het paradepaardje worden van het bedrijf. De (carrosserie)bouw van dit voertuig nam maar liefst een jaar in beslag en werd juni 2016 voor het eerst ingezet tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden. De MCU is tot op de dag van vandaag een groot succes en nog steeds ons paradepaardje.

Nog steeds zijn wij met dit voertuig marktleider in Nederland. Naast de vele evenementen worden we ook veel gevraagd voor ondersteunende taken door overheidsdiensten. De typische FE-blauwe kleur is inmiddels landelijk bekend bij heel veel partners waar we de afgelopen jaren mee hebben mogen samenwerken.

Wij voeren niet voor niets de slogan ‘FE telecom, uw partner in veiligheid’.Het jaar 2020 werd door de enorme coronapandemie een dieptepunt voor het bedrijf, veel voertuigen staan geschorst. De complete evenementenbranche lag- en ligt nog steeds op haar gat. Door de miljoenen vaccinaties welke gezet worden gaat Nederland gelukkig langzaam weer van het slot. Wij hopen dat er in de tweede helft dit van jaar weer evenementen gaan plaatsvinden, en dat FE telecom dan ook weer ‘uw’ partner in veiligheid mag zijn. Het afgelopen jaar hebben wij niet stil gezeten, veel nieuwe toepassingen hebben hun intrede gedaan waardoor onze mogelijkheden enorm zijn vergroot.


Wij hadden ons 35 jarig jubileum dit jaar graag groots willen vieren, helaas kon ook dit feest vanwege de corona niet doorgaan. Zodra het kan en mag gaan wij een open dag organiseren en willen wij ons bedrijf en al onze producten graag aan u tonen.


Dus graag tot ziens!

877 weergaven
bottom of page